Prijava

Uporabniško ime
Geslo

BSF 2023 - Izjava francoske državne sekretarke za evropske zadeve

 • dogodki in izjave

  Izjava francoske državne sekretarke za evropske zadeve - Laurence Boone

  29. 8. 2023 11:22
  0:03:38

  Izjava francoske državne sekretarke za evropske zadeve - Laurence Boone v okviru Blejskega strateškega foruma 2023.

  Slovenski prevod izjav:

  Francosko predsedstvo je bilo zelo zelo jasno glede tega; do širitve bi moralo priti čim prej, ko bo to mogoče, in na najboljši možen način. To bi se lahko zgodilo tudi pred letom 2030, vendar pa imamo kriterije, ki jih je potrebno spoštovati.
  Eden od njih je vladavina prava, kjer potrebujemo politično zavezo za spoštovanje vladavine prava v času do širitve in po njej. Drugo je, da moramo države članice kandidatkam pomagati bolj in bolje, da bi se lahko pridružile hitreje in bolje. Obenem pa moramo izvesti tudi reformo same EU, da bo lahko delovala bolj fleksibilno.

  Dodala bi, da imamo zdaj priložnost, saj imamo naklonjen Evropski parlament, ni pa nujno da bo tako ostalo tudi po naslednjih volitvah. Kontekst ruske agresije na Ukrajino obenem med nami vsemi širi zavedanje, da je stabilnost in varnost evropske celine odvisna od pridružitve vseh kandidatk EU.

  Predsednik Macron ni govoril o več hitrostih. Povedal je, da bo potrebno razširiti EU, kar bo spremenilo politike, upravljanje in proračun EU. Predsednik Macron je povedal tudi, da moramo izboljšati proces širitve. To pomeni, da ko neka država naredi napredek, lahko hitreje izkoristi ugodnosti EU. Če pa država zaostane, se to ustavi. Torej gre za večjo fleksibilnost, kjer hitreje dobiš prednosti napredka.

  Seveda, če je politična volja, je vedno tudi pot. Jasno je, da ne bo lahko, vendar pa moramo zagotoviti, da bo Evropa, ki bo imela 30, 35 ali več članic, pripravljena na novo geopolitično realnost, v kateri živimo, in mislim, da se glede tega vsi strinjamo.

  Prvič, ko je francoski predsednik govoril o širitvi v Bratislavi, je dejal, da širitev ni vprašanje, da ne gre za to kdaj bo do nje prišlo, jasno, da mora priti čim prej; vprašanje je, kako in kako moramo vsi skupaj delati na tem.

  Na mizi je veliko predlogov, kako izboljšati širitveni proces, in mislim, da bodo imele do decembra vse članice priložnost, da preučijo predlog za vzpostavitev delujočega procesa za prihodnje leto.

  Veste, da so posebna čustva glede Ukrajine, ki je v vojni in se bori ne le za lastno ozemeljsko celovitost, ampak tudi za demokracijo v celotni Evropi. Vendar pa gre za to, da je proces širitve pošten do vseh kandidatk in želimo, da se jih EU čim prej pridruži čim več.

  Seveda je EU odločevalka, odločevalka v prid širitvi, v prid vladavini prava, smo največji demokratični režim na svetu, kar moramo ostati. In bo odločevalka za obnovo in zato, da zagotovi geopolitično stabilnost naše celine.